top of page

Is wat je denkt werkelijk waar?

In onze serie met inspirerende en veelzeggende voorbeelden van mensen die hun eigen specifieke (spirituele) werk verrichten in deze werkelijkheid, dit keer de spotlights op Byron Katie. Op haar website The Work (in het Nederlands vind je die hier), kun je allerlei lezen over vier basisvragen, waarmee je jezelf helpt om je eigen diepste waarheden bloot te leggen. En daarmee de illusoire aard van onze geest te ontmaskeren. Het resultaat: een heldere mind en dus vrede . Hetgeen voor Byron Katie de werkelijke betekenis van 'spiritualiteit' is, want een heldere mind creëert een wereld die vrede is.

Er bestaat een grote kans dat je haar werk kent of herkent, want ze is al enkele decennia een bron van inspiratie voor heel veel mensen met heel verschillende achtergronden. Het interview, dat ik hier graag plaats, is zeker ook voor iedereen die al bekend is met haar werk het bekijken waard (+/- 45 minuten).

Byron gaat daarin dieper in op hoe volgens haar onze werkelijkheid in elkaar steekt, dan ik haar in andere contexten heb zien doen. En als je het interview helemaal kijkt, dan zie je aan het einde ervan hoe zij zelf verbaasd is over het feit dat ze in dit gesprek nogal 'buiten de kaders' is gestapt. Ze heeft het onder meer heel expliciet over de virtualiteit van deze werkelijkheid, hoe de mensheid groeit in het besef daarvan. En wat het betekent als we de impact daarvan, in diep menselijke, morele en spirituele zin, tot ons door (durven) laten dringen.

Ter introductie een paar citaten uit het interview, die illustreren wat ik bedoel (en meteen een handige manier om na te gaan of je het bekijken wilt).

WARE VERBONDENHEID

"Elk mens is niets anders dan pure imaginatie. Als onze geest helder is dan zijn we verbonden met alles en iedereen, wat maakt het dan nog uit of we echt zijn (fysiek) of niet."

"De wereld bestaat in ons; als de mind een shift maakt, dan maakt de wereld zoals we die zien een shift. Hoe kan ik dan van de wereld houden, als ik niet van mijn gedachten houd? Mijn gedachten creëren de wereld. Gedachten zijn een illusie of een droom."

"Het is mooi om - in dit tijdperk - te kunnen zien dat alles virtueel is, precies zoals onze geest dat is. Ik zie mijn kleinkinderen met hun videospellen en zij zijn in een virtuele wereld. En die virtuele wereld is precies zoals de virtuele wereld in onze hoofden. Het is alsof ik er getuige van ben dat het menselijke ras de zogeheten fysieke wereld verlaat en een virtuele ingaat. Een werkelijkheid die dichterbij dat wat we 'echt' noemen staat, dan deze zogeheten 'fysieke wereld' die we tot werkelijkheid dromen."

AUTHENTIEKE VREDE

"Als de geest zichzelf blijft bevragen en daardoor authentieker wordt en zichzelf gaat liefhebben, dan is de wereld die het projecteert een prachtige wereld. En tot ik kan zien dat het universum vriendelijk is, is mijn werk niet klaar."

"Als het ego 'authentieke vrede' kan gaan kennen, dan zal het dansen van vreugde om wat het gevonden heeft."

WERKELIJKE, MENSELIJKE PERFECTIE

"Onze beelden en de gedachten die we hebben op basis van die beelden, en die we daarom geloven, en de manier waarop we dat wat we zien interpreteren... dat kan angstaanjagend zijn. Maar als je waarneemt vanuit een heldere geest, dan kan hetzelfde ongelooflijk liefdevol en dierbaar zijn en verlichtend."

" Alles gebeurt in dit ene moment. Sla je links af dan is het ergste dat er kan gebeuren, dat wat je gelooft. En sla je rechts af dan is het ergste dat er kan gebeuren, dat wat je gelooft. En als je niks doet dan is het ergste dat je kan gebeuren, dat wat je gelooft. En ondertussen zijn we altijd op het perfecte pad. Er zijn geen 'verkeerde paden'."

Deel 1 in deze serie vind je hier (en toekomstige delen kun je steeds herkennen aan het plaatje van de zonnebloem, waarmee de blog begint).

Zoek op onderwerp
Zoek op categorie
bottom of page