top of page

Wijzer worden: de praktijk

In de laatste blog kwam aan de orde hoe we door onze oververhitte gemoederen ons zicht kunnen verliezen. En ook hoe we dat anders kunnen doen. Eerder al kon je hier kijken naar het werk van Byron Katie. In deze video zie je hoe ze haar werkwijze inzet om te laten zien hoe we leven in angst over gebeurtenissen 'buiten' ons. En wat dat doet met onze kwaliteit van leven nu.

"IK BEN BANG VOOR TRUMP..."

IS WAT JE DENKT WERKELIJK WAAR?

DECODEREN VAN DATASTROMEN

Vanuit het perspectief van onze virtuele werkelijkheid bekeken, kun je zien hoe hier de datastromen - die bepalen hoe we onze werkelijkheid zien - kunnen veranderen. In onze virtuele werkelijkheid zijn er veel dingen met zo'n grote onzekerheid omgeven, dat je veel invloed uit kunt oefenen op de uitkomst van bepaalde situaties.

In bovenstaand filmpje zie je hoe Byron Katie deze angstige vrouw begeleidt om te onderzoek welke data er huizen in haar historische database. Door die te identificeren, wordt duidelijk dat beelden vanuit een verleden worden geprojecteerd op de toekomst ("Ik ben een kind van ouders die opgroeiden in Nazi-Duitsland. Ik heb me daardoor altijd een 'gelegitimeerd slachtoffer' gevoeld"). En zo creëert ze zelf steeds opnieuw een werkelijkheid, die maakt dat ze zich slachtoffer blijft voelen.

JE SYSTEEM UPGRADEN

Door dit onderzoek in het hier en nu te doen, worden de gegevens in de database voor de waarschijnlijke toekomst beïnvloed. In plaats van dat haar aandacht - en dus intentie - zich steeds focust op de data die ze al kent, komen er meer mogelijke uitkomsten in beeld. We 'rebooten' als het ware ons bewustzijnssysteem, waardoor we aangesloten zijn op de livestream van ons grotere bewustzijn (in plaats van het laten draaien van oude, vaak onbewuste, programma's).

Onze wijsheid neemt dan merkbaar toe. En daarmee wordt de focus verlegt naar de uitkomsten die we meer wenselijk vinden, dan bijvoorbeeld de angst die ons gevangen houdt. Zo geven we onze intentie vorm, die het instrument is voor navigatie in de verschillende databases van het Grote Bewustzijn Systeem. Je bent met die nieuwe intentie dus veel effectiever in staat om de meest wenselijke data te genereren uit de database met gegevens over de waarschijnlijke toekomst.

Het is voor ons allemaal waarschijnlijk steeds weer een oefening om je aandacht te richten op wat je in dit moment zelf kunt doen in en met de situaties die op je pad komen. Zoals de management goeroe Stephen Covey het verwoordde: "Ik ben niet het product van mijn omstandigheden, maar van dat wat ik besluit te doen in die omstandigheden". Een virtuele werkelijkheid als de onze helpt ons aan alle kanten om heilzame besluiten te kunnen nemen, want het is steeds gericht op ons succes. Als wij succesvol zijn, dan is het geheel immers ook succesvol.

_________________________________________________

Deze blog maakt deel uit van een reeks, waarin we het werk van uiteenlopende experts op verschillende gebieden van menselijke ontwikkeling in beeld brengen. Andere episodes vind je hier (Mooji, over ego en illusie in het licht van non-dualiteit) en hier (Byron Katie, over de virtualiteit van onze werkelijkheid in het licht van The Work). En verder hier, waar het gaat over hoe we 'spirituele intelligentie' kunnen trainen. De definitie daarvan is: het vermogen om te handelen vanuit wijsheid en compassie, terwijl je innerlijke en uiterlijke vrede bewaart, ongeacht de omstandigheden. En ook hier, waar de westerse spirituele leraar Ram Dass vertelt hoe hij gratie wist te vinden in het feit dat hij zijn leven lang fysiek beperkt zou zijn door een herseninfarct.

Je herkent de verschillende delen in deze serie steeds aan de foto van de zonnebloem (hierboven).

Zoek op onderwerp
Zoek op categorie
bottom of page