top of page

Vertellen de datastromen in jouw werkelijkheid dat het lente is?

Een tijdje geleden schreef ik twee blogs over hoe je een heel andere beleving van de start en het einde van seizoenen kunt ervaren, als je een andere beleving van 'tijd' hebt (deel 1 over onder meer de zomer/herfst, maar ook over kosmische zonnewinden, vind je hier. En deel 2 over de herfst/winter hier).

We zijn nu toegekomen aan de overgang van de winter naar de lente. En gaan op basis van die seizoenswisselingen weer eens kijken naar hoe je eigen gewaarwordingen van tijd (heel) anders kunnen zijn dan wat de kalender aangeeft.

Zo kreeg ik deze week een bos zulke fleurige bloemen, dat ze me aan de (frisse) lente deden denken...

En ik wandelde net door de tuin en zag hoe uitbundig de Toverhazelaar (alleen die naam al :) stond te zijn, te midden van al even uitbundige sneeuwklokjes en opkomende maar nog piepkleine groene puntjes van krokussen en narcissen. De vogels zongen naar hartelust en de duiven tortelden.

GROUNDHOG DAY

In deze eerste week van februari heb ik de gewaarwording dat de lente is begonnen. De datastroom van mijn gewaar-zijn zegt dus iets anders dan de kalender. Want de lente begint in mijn beleving zo'n beetje nu. In plaats van op 21 maart - dat naar mijn gevoel juist weer meer het hoogtepunt van de lente is. En als gevolg daarvan begint de zomer voor mij in mei, want het hoogtepunt van de zomer ervaar ik veel meer rond 21 juni.

Vandaag - 2 februari - is het zogeheten Imbolc-feest. (je kent dat wellicht beter onder de Engelse naam 'Groundhog Day'). Het is oorspronkelijk een feest uit de Keltische traditie, waarmee de lente zou worden gevierd (de naam Imbolc zou een verbastering zijn van het Ierse woord 'I mbolg' wat in de buik zou betekenen. En wat in het Iers ook gebruikt wordt voor 'lente', omdat dat het seizoen van de wedergeboorte van alle dingen is).

Deze dag is kalendertechnisch precies het midden tussen het wintersolstitium (21 december) en de lente-equinox (21 maart). Dat dit feest in het Engels Groundhog Day heet (wat in het Nederlands 'bosmarmot' betekent, zie foto), heeft er kennelijk mee te maken dat de bosmarmot op deze dag uit zijn winterslaap zou komen. En dat voorspelt vervolgens het einde van de winter. Dus kennelijk zijn er meer mensen/culturen die, door de tijd heen, deze periode ervaren als het begin van een nieuw lenteseizoen.

WINTER OF LENTE?

Voor mijn gevoel maak ik dus elke dag steeds meer de lente mee, hoe pril ook op dit moment. En zoals in de eerdere blogs over die andere gewaarwording van tijd al aan de orde kwam: het kan nuttig zijn om eens te checken wat jouw gewaarwording is: nog steeds winter en/of toch al lente?

Dat helpt om de datastromen van onze werkelijkheid (steeds) authentieker te kunnen decoderen. Niet zozeer op grond van wat we geleerd hebben over de ritmes van de seizoenen, maar hoe we die beleven. Dat maakt meteen ook een wereld van verschil in hoe je je werkelijkheid beleeft, organiseert en richting geeft of richting laat vinden.

Uit het boek* dat we gebruikten om na te gaan wat een ander zicht op tijd betekent, schrijf ik graag ook weer even op waar we ons mogelijk bewust(er) van zullen zijn in het begin van de lenteperiode. Dus kalendertechnisch gezien zo'n beetje van 4 februari tot en met 4 maart. Dat geeft ons mogelijk een (beter) gevoel voor hoe we de datastromen in onze dagelijkse werkelijkheid kunnen zien en interpreteren. Om er ook naar te kunnen handelen en zo tot optimale(re) resultaten te komen.

ORGANISCHE GROEI VAN BINNEN

Het is van het grootste belang dat de groei van de zaden - in letterlijke en figuurlijke zin - veel aandacht krijgen, onder meer door ze te beschermen en te onderhouden. Alleen dan komt er een stevige worteling, die de basis blijft voor verdere groei in de vormenwereld.

Wie nieuwe ideeën of impulsen heeft, dient heel voorzichtig te zijn om die nu al in contact te brengen met anderen. Of ze nu al snel vorm te willen doen aannemen. Er kan wel met anderen over gesproken worden, maar er mag nog niets weggegeven worden.

Contacten met anderen, of met de buitenwereld in het algemeen, hebben de sfeer van eerste verkenningen. Die, op hun beurt, een eerste terugkoppeling opleveren.

Door het aangaan van dit soort verkennende relaties met de buitenwereld kunnen voorzichtig de allereerste vormen zichtbaar worden.

In dit stadium is het verstandig om orde aan te brengen en de eerste structuren te maken, die ten dienste staan van het startende groeiproces. Naast deze wereldse activiteiten blijft het van belang om je inspiratiebronnen te voeden en te onderhouden.

Zoals gezegd... de nieuwe lente dient zich vooral heel langzaamaan in al haar prilheid aan. Dus zag onze virtuele werkelijkheid er op 12 februari zo uit:

En zien we drie dagen later, op de 15e februari, hoe een bij zijn of haar weg vindt in het kennelijk nog heel kwetsbare begin van een nieuwe lente...

Een mooie afsluitende mijmering* om de lente - tijd van nieuwe creaties - mee in te gaan is misschien wel:

 

De zon maakt bloemen, warmte, hei, de zee maakt stil - wat maken wij?

 

___________________________________________

GERELATEERDE BLOGS:

Deel 1 seizoenen (over onder meer de zomer/herfst en over kosmische zonnewinden)

Deel 2 seizoenen (over de herfst/winter)

Deel 4 seizoenen (over de lente/zomer)

_______________________________________________

Bronnen:

* Leven & werken in het ritme van de seizoen, J.Voigt.

* mijmering van dichter Leo Vroman

Zoek op onderwerp
Zoek op categorie
bottom of page