top of page

Elk mens maakt een verschil ~ als we het durven en willen zien

De Nederlandse cultuur wordt wel getypeerd als een 'maaiveldcultuur'. Het betekent zoveel als dat alles wat 'boven het maaiveld uitsteekt' kort wordt gehouden. Ofwel: we waarderen het eerder niet dan wel als mensen iets zeggen, kunnen, doen dat bovengemiddeld is. We kennen daarom waarschijnlijk ook het gezegde 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'.

Maar er lijkt ook een zekere kentering te zijn. Een waardering voor het feit dat het belangrijk is om je hoofd boven het maaiveld uit te willen steken. Want door grotendeels hetzelfde te denken, te kunnen en te doen zijn we minder in staat zijn om iets nieuws te ontdekken. En we hebben het - willen we komen tot antwoorden op allerlei vragen die ons bezighouden - hard nodig om juist dat te ontdekken wat we nog niet kennen en weten.

Maar toch, voor velen van ons is authentiek je hoofd boven het maaiveld uitsteken nog niet zo makkelijk. Want waar krijg je dat geleerd? Dat maakt dat je extra dankbaar kunt zijn voor het feit dat we omringd zijn door voorbeelden van mensen, die dat hebben gedaan. En te zien wat dat voor een effect heeft op die mensen zelf en op de wereld om hen heen.

En van hen is Jane Goodall (biologe/antropologe), die ons in onderstaand filmpje een bijzondere blik gunt op haar jeugd. En hoe ze zich niet van de wijs liet brengen als het ging om het waarmaken van haar o zo onrealistisch lijkende idealen.

Ze vertelt over hoe ze tot een studie in de wetenschap is gekomen en hoe ze er als tiener over droomde om naar het verre en onbekende Afrika te gaan en de dieren te bestuderen. Al dachten de meeste mensen dat dat onmogelijk was. Ze vertelt over hoe haar werk als wetenschapper eigenlijk al begon toen ze nog maar een klein meisje was - en hoe de steun van haar moeder daar zo bij hielp. Gewoon door haar nieuwsgierigheid te blijven volgen en vragen te blijven stellen. Juist ook als je van de mensen om je heen steeds niet de antwoorden krijgt die je zoekt, omdat het de geijkte antwoorden zijn.

En dus ging ze op een dag naar Afrika. Kijk, luister en geniet van de weg en het bijzondere en baanbrekende werk van deze pionier, visionair en grote leraar.

 

"(there was) a curiosity, asking questions, not getting the right answers and deciding to find out for yourself, making a mistake, not giving up and learning being patient.

Everybody laughed at my dream of going to Africa, studying the animals and write about them."

 

EEN SNAPSHOT VAN JANE...

TARZAN & JANE...

In dit filmpje (Engels) het humoristische en aandoenlijke verhaal van haar jeugd. En vooral hoe ze ertoe kwam om hoe dan ook te worden wie ze werkelijk is.

Ik kocht als meisje van mijn gespaarde beetje geld een klein boekje over 'Tarzan en de apen' en las het van kaft tot kaft. Ik werd verliefd op Tarzan, al trouwde hij met de verkeerde Jane :) Maar mijn droom was naar Afrika gaan - ook al was dat in de oorlogstijd en zeker voor een vrouw niet meer dan een fantasie volgens de meeste mensen...

Zoek op onderwerp
Zoek op categorie
bottom of page